Aan de keukentafel bij …..

AAN DE KEUKENTAFEL BIJ ……

André in het Veld, Petra Lagrand wonen met hun 2 dochters sinds 2018 in hun boerderij op het landgoed Twickel. Michorius kreeg de opdracht om mee te denken in de verduurzaming en de installatie van dit rijksmonument.

Hoe ben je bij Michorius terecht gekomen?

* Petra vertelt: “Ik ben werkzaam als marketeer en tekstschrijver en via een samenwerkingspartner kwam ik in contact met Michorius. Dit was al in 2011. Voor een deel van de marketing en het schrijven van de teksten voor nieuwe brochures en website kwam ik in contact. Toen we onze boerderij kochten in 2017 en wilden verduurzamen dacht ik aan Michorius, omdat ik het bedrijf al kende en wist dat zij vooruitstrevend waren op het gebied van duurzaamheid en warmtepompen.

Wat heb je doen bepalen om de woning te gaan verduurzamen?

* “De vorige bewoners verstookten erg veel gas. Bovendien was de boerderij verouderd, de vloerverwarming kapot en voldeed de indeling niet. André was door zijn werk bekend met de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. De lage energiekosten na verduurzaming gaven de doorslag. Onze boerderij was flink verouderd en ook een rijksmonument. Verduurzamen was een hele uitdaging. Aan de buitenkant mochten we niets veranderen en ook binnen waren er enkele beperkingen. Zo mochten de enkelglas dunne raampjes niet vervangen worden. Ter verduurzaming zijn voorzetramen geplaatst, de binnen muren verwijderd, vervolgens isolatie geplaatst en de binnenmuren weer opgebouwd. De vloer is eruit gehaald, uitgegraven en er is 30 centimeter schuimbeton gestort om de vloer goed te isoleren. Daarna is de vloerverwarming geplaatst door Michorius en is er een dekvloer op gestort.

Hoe heb je de gesprekken en de aanpak van Michorius ervaren?

* “Prima, André heeft de kennis, dus is het prettig om met Pascal Michorius te sparren over diverse mogelijkheden om de woning te verduurzamen. De gesprekken waren duidelijk en helder. Het is een heel project geweest en alles moest goed in elkaar overvloeien, dat is een hele uitdaging. Gelukkig waren we zelf ook aardig handig. We hebben veel zelf gedaan en hebben bij de planning een beetje geholpen door zelf heel wat meters aan isolatie te leggen”.

Zijn jullie door het adviesgesprek bij Michorius op een andere installatie uitgekomen of is het plan wat jullie voor ogen hadden gerealiseerd?

* “We hebben bewust gekozen voor een lucht-water-warmtepomp in plaats van de grond gebonden warmtepomp. De grondboring voor de grond warmtepomp is vrij duur, maar het rendement ligt wel iets hoger bij deze techniek. De lucht warmtepomp bevalt prima. De hele boerderij inclusief de schuur is comfortabel warm en de warmwater voorziening is ook erg goed. Soms vragen we ons af of de grond warmtepomp toch niet beter was geweest als het gaat om een nog beter rendement.

Zijn er obstakels geweest om dit plan uiteindelijk te starten?

* “De gehele verbouwing inclusief de installatie is erg goed verlopen en we zijn blij met het eindresultaat. We wonen in een oude boerderij met het comfort van een nieuw huis. De samenwerking met Twickel en de gemeente Hengelo (vanwege het feit dat het een rijksmonument is) was goed. Een minpunt waren de kosten voor de vergunning voor het plaatsen van de zonnepanelen op de grond. We kwamen noodgedwongen in een uitgebreide procedure voor de omgevingsvergunning. De kosten voor de leges bleken bijna € 5.000,- te zijn. Dit werd ons achteraf pas duidelijk toen we de factuur ontvingen. Een erg hoog bedrag, waar we nogal verbolgen over waren.

Welke installatie heb je laten verwezenlijken?

* “We hebben uiteindelijk een warmtepomp, zonnepanelen, warmtepomp boiler, vloerverwarming en de airconditioning laten installeren door Michorius.

Welke verduurzaming heb je nog meer laten uitvoeren?

* “Zoals gezegd zijn er voorzetramen geplaatst. We hebben geen gas meer en koken op inductie. Daarnaast hebben we een warmtepomp wasdroger en een energiezuinige wasmachine.

Wordt de woning nog verder verduurzaamd?

* “We zijn nog niet helemaal energieneutraal. Onze wens is om in de bijwoning waar onze dochters huizen een pelletkachel op cv te laten installeren door Michorius”.

Ben je creatiever geworden met ver/gebruik van energie?

* “Wij letten nu toch meer op ver/gebruik van apparatuur in de woning, denk aan wassen overdag wanneer de zonnepanelen de energie leveren etc.”.

Is de omgeving nieuwsgierig naar de duurzame installatie?

* “Er was zeker interesse in onze verduurzaming, maar ook naar alle aanpassingen die wij hebben gedaan aan de woning”. De voorzetramen zijn erg mooi en subtiel aangebracht. Hier hebben diverse mensen interesse in getoond.

Is de voorgestelde besparing een juiste indicatie geweest?

* “Gezien het aantal m3 gas, dat de vorige bewoners verstookten, besparen we flink als het gaat om de totale energiekosten en gezien de huidige gasprijzen zijn we hier erg tevreden over en blij dat we toen die keuze hebben gemaakt.

Dit artikel delen via:

WhatsApp
Email
Facebook

Warmtepomp keuzehulp

Vind de beste warmtepomp voor jouw woning en wensen. Vergelijk al onze merken en modellen.

Recent nieuws