Energieprijzen door het plafond: wat kun je doen om kosten te drukken?

Wie tot 1200 kuub gas en 2400kWh aan stroom verbruikt, geniet binnenkort de dekking van het ‘prijsplafond’ in de energiebranche. Tót deze aantallen betalen gebruikers, dankzij steun van de overheid, redelijke tarieven voor hun energie. Maar lang niet iedereen heeft genoeg aan met name die 1200 kuub gas. Wat kunnen consumenten doen om te zorgen dat de energierekening niet alsnog dóór het plafond knalt? Ronald Mazurel, Manager Product Management bij Vaillant, geeft vier tips.

1) Stel de ketel in op 60, in plaats van 80 graden

De meeste huizen met een cv-ketel hebben een hr-ketel. Die presteren extra goed als verbrandingsgassen extra hard worden afgekoeld. Dan condenseert er namelijk water in die gassen, en daar komt warmte bij vrij. Als de aanvoertemperatuur van de ketel 60 graden is, in plaats van de 80 die bij veel mensen de standaard is, vindt die condensatie sneller plaats en presteert de ketel beter. Dit leidt automatisch tot minder verbruik, en dus lagere kosten.

Extra tip: overweeg je in de toekomst een warmtepomp te kopen, dan zou je met ditzelfde trucje kunnen testen of je huis goed genoeg geïsoleerd is. Zet de aanvoertemperatuur dan op 50 graden. Als je jouw huis nog steeds goed kunt verwarmen met deze lage temperatuur, dan is je huis geschikt om uiteindelijk ‘van het gas af’ te gaan.

2) Verkies ‘Iets’ minder comfort boven ‘veel’ meer kosten

Als het écht koud wordt buiten, als het flink gaat vriezen, is het soms nodig de aanvoertemperatuur weer omhoog te zetten. Toch zijn er dan nog steeds tips waarmee je de rekening omlaag kunt brengen. Denk aan: korter douchen, de thermostaat een graadje lager zetten, lokaal verwarmen en ook ’s nachts de verwarming laag zetten.

Mensen zoeken vaak naar één hendel waar ze aan kunnen trekken, om duizend euro per jaar te kunnen besparen. Die bestaat niet. Maar los bespaart elk van die kleine ingrepen je op jaarbasis veel geld. Er is dus niet één ding dat je kunt doen om veel te besparen, maar wel heel veel kleine dingen die tot een grote besparing leiden.

3) Isoleer de schil van je woning

De buitenmuren van je huis en het dak vormen wat ik ‘de schil’ van de woning noem. Die isoleren levert je enorme kostenbesparingen op, méér dan het isoleren van je vloer bijvoorbeeld. De isolatie van de buitenkanten van het huis laat vaak nog te wensen over, maar er zijn ook andere oplossingen te bedenken.

Zo kun je de radiatoren die aan een buitenmuur grenzen effectiever maken met radiatorfolie. Die zorgt ervoor dat warmte niet naar buiten gaat, door de warmte vanaf de folie terug te woning in te kaatsen. Ook dakisolatie is de moeite van het controleren waard. Is je dak niet goed geïsoleerd, dan verlies je ook onnodig veel warmte.

4) Omarm nieuwe verwarmingstechnologieën

Mensen houden er niet van om in een ijskoud huis thuis te komen. Ze kiezen er daarom vaak voor om de verwarming altijd ‘aan’ te houden. Technologie zou deze mensen kunnen helpen de thermostaat laag (of zelfs ‘uit’) te zetten als ze er niet zijn, maar er toch lekker warm bij te zitten zodra ze de voordeur weer binnen stappen.

Een slimme thermostaat is op afstand te bedienen. Dus rijd je terug van je werk, zet dan de verwarming aan. Je kunt dan 8 uur per dag besparen op je stookkosten – een enorme winst! De slimme toepassingen zijn vaak ook automatisch te bedienen met een zogenaamde ‘klokthermostaat’. Als je weet dat je altijd om 22.30 gaat slapen, dan zou je de verwarming steevast vanaf 21.30 naar 15 graden kunnen brengen.

Meer eigen inbreng

We komen uit een tijd waarin mensen, door de lage gasprijzen, konden kiezen voor ‘comfort’. De toegenomen prijzen dwingen ons om meer bewust met ons energieverbruik om te gaan – dat is een goede ontwikkeling. Dingen als het instellen van je cv-ketel kun je, na het bekijken van een YouTube-filmpje vaak zelf. Met andere zaken kunnen installateurs en servicemonteurs je helpen. De stijgende prijzen zijn een gegeven, maar we hebben als consument de verantwoordelijkheid onszelf zo goed mogelijk tegen de stijgingen te wapenen.

Dit artikel delen via:

WhatsApp
Email
Facebook

Warmtepomp keuzehulp

Vind de beste warmtepomp voor jouw woning en wensen. Vergelijk al onze merken en modellen.

Recent nieuws