Hoe werkt een warmtepomp?
Met een warmtepomp kun je op een milieuvriendelijke manier je woning verwarmen. In Nederland worden vooral hybride warmtepompen en all electric warmtepompen verkocht.
Hybride warmtepomp
Met een hybride warmtepomp kun je je huis een groot deel van het jaar verwarmen, maar als het buiten koud is (net boven nul) heb je een cv-ketel nodig die bijspringt. En met gas verwarm je ook het tapwater. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, daarvoor is een buitenunit nodig. Zo’n unit lijkt op een aircokast. Met deze warmtepomp bespaar je ongeveer 50 tot 90 % op je gasverbruik.
All electric warmtepomp
Met een all electric warmtepomp (ook wel zelfstandige of volledig elektrische warmtepomp) verwarm je het hele huis en al het water in de badkamer en keuken. Zo’n warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en heeft een groot buffervat (ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog en 50 tot 70 centimeter doorsnee) waarvoor je in huis wel de ruimte moet hebben. Als je elektrisch kookt, heb je geen gasaansluiting en cv-ketel meer nodig.
Is jouw woning geschikt voor een warmtepomp?
Of je woning geschikt is voor een warmtepomp hangt onder meer af van hoe goed je huis geïsoleerd is en het warmteafgiftesysteem dat je hebt, tevens is het aanbevolen om vloer- of wandverwarming in uw woning te hebben . U stookt dan met een laag temperatuur verwarming.
Isolatie
Over het algemeen geldt dat een huis voor een warmtepomp goed geïsoleerd moet zijn. In het geval van een hybride warmtepomp is spouw-, vloer- en dakisolatie en hr++-glas nodig. Voor een all electric warmtepomp meer – het huis moet dan geïsoleerd zijn tot minimaal energielabel B.
De meeste woningen die na 1995 zijn gebouwd, zijn voldoende geïsoleerd. Wil je een indicatie krijgen of een volledig elektrische warmtepomp iets voor je is? Verlaag dan in het najaar of de winter de cv-watertemperatuur tot 45 graden. Als het dan nog aangenaam is in huis, is je woning waarschijnlijk wel geschikt. Krijg je het warm in huis met water van 45 tot 55 graden? Dan kun je beter een hybride warmtepomp aanschaffen.
Warmteafgiftesysteem
Ook het warmteafgiftesysteem in huis moet geschikt zijn voor een warmtepomp. Een warmtepomp warmt het cv-water namelijk op tot ongeveer 45, 50 graden, terwijl het water in traditionele radiatoren zo’n 70 graden is.
Een hybride warmtepomp kun je combineren met bestaande radiatoren, maar met lage temperatuur verwarming levert hij het hoogste rendement. Als je een all electric warmtepomp aanschaft, kun je niet buiten vloer- of wandverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Mogelijk zijn ook zwaardere aansluitingen of extra groepen nodig in de meterkast. Dat kan betekenen dat je flink moet klussen in huis.
Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.
Door de aanschaf van een warmtepomp ga je besparen op je gasrekening, maar wordt je elektriciteitsrekening hoger. Plaats je naast een warmtepomp ook zonnepanelen, dan kun je ook de elektriciteitskosten verlagen.