Pelletkachel is een oplossing voor oude houtstook

“Dring fijnstof terug door ouderwetse openhaard te vervangen door een pelletkachel of elektrische haard”.
Daar waar de media de laatste tijd een ongefundeerde hetze voeren tegen houtstook, is er vanuit de gemeente Utrecht positief nieuws te melden.

De gemeente Utrecht heeft op basis van gegevens van het RIVM, het onderzoek van Bureau Blauw en informatie van het NHK een nieuw beleid samengesteld waarmee houtrookoverlast daadwerkelijk kan worden aangepakt: “Om de luchtkwaliteit en daarmee de gezondheid van inwoners te verbeteren, denkt de gemeente Utrecht na over een subsidieregeling om het gebruik van vervuilende houtkachels te beperken”.

De gemeente Utrecht is een pilotgemeente dat het Schone Lucht Akkoord uitvoert, waarbij het beleid van deze gemeente ‘De Utrechtse Stookstandaard’ als voorbeeld gaat dienen voor de rest van alle gemeentes. De gemeente Utrecht gaat een uitgebreide campagne starten en denkt ook na over een subsidieregeling. “Een van de manieren om de uitstoot van fijnstof terug te dringen, is als mensen hun open haard of ouderwetse kachel laten vervangen door een moderne kachel, zoals een pelletkachel, die minder schadelijke stoffen uitstoot, of een elektrische kachel”.

“Vervanging van oudere type haarden zorgt voor 2,5 tot vijftien keer minder fijnstof uitstoot per jaar. Zo blijkt uit onderzoek van Bureau Blauw dat in opdracht van de gemeente en provincie is uitgevoerd”.

Houtrookfilter
Volgens het onderzoek zijn er in de provincie Utrecht ruim honderdduizend kachels en open haarden, waarvan circa 19.000 in de gemeente Utrecht. Conventionele kachels en open haarden zijn daarbij samen verantwoordelijk voor 90 procent van de uitstoot van fijnstof door particuliere houtstook binnen de provincie. Ook het subsidiëren van filters op kachels zou ook een maatregel kunnen zijn, al is dat relatief duur. Daarnaast zijn er op dit moment geen echt goede en effectieve filters voorhanden en vereist dit zeer regelmatig onderhoud.

De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) voert veel gesprekken met gemeentes en de Rijksoverheid. Het NHK wordt daarin gezien als professionele partij om te komen tot een goed en onderbouwd beleid op het gebied van haarden en kachels.

Dit artikel delen via:

WhatsApp
Email
Facebook

Warmtepomp keuzehulp

Vind de beste warmtepomp voor jouw woning en wensen. Vergelijk al onze merken en modellen.

Recent nieuws